SKÖTSELRÅD

Tell Me Mores produkter är gjorda för att användas mycket och att hålla över lång tid. Med lite extra kärlek och genom att sköta de olika materialen på rätt sätt ökar chanserna att de olika produkterna håller sig fina och förblir dina favoriter år efter år. För att spara både energi och vatten och för att textilierna ska hålla längre rekommenderar vi att tvätta i lite lägre temperaturer och att hellre hängtorka än torktumla, oavsett vad produkten klarar av. Plädar, kuddfodral och andra dekorationstextilier räcker ofta att vädra utomhus för att de ska bli fräscha på nytt.  När du tvättar textilier från Tell Me More rekommenderar vi att du använder flytande tvättmedel utan blekmedel. 
___________________________
 

LINNE
​​​​​______

Våra sängkläder av 100% linne är gjorda av lin från europa, där är klimatet perfekt för just linplantan som ger tråden långa fibrer vilket gör tyget slittåligt. Varje enskild del är stentvättad vilket ger en lätt använd känsla och gör linnet mjukt och skönt att ha mot kroppen. 

Egenskaperna hos linne gör det till den perfekta temperaturregleraren då det både leder bort fukt och andas. Det har en svalkande effekt under varma sommarnätter och värmer gott under de svalare vintermånaderna. Det gör att linnesängkläder passar lika bra året runt. 

Linne kan tvättas i såväl höga som låga temperaturer, hängtorkas eller torktumlas. För att spara energi och vatten, och för att textilierna inte ska slitas i onödan rekommenderar vi att tvätta i lägre temperaturer och att vädra dem mellan tvättarna. För att få den perfekt mjuka men ändå krispiga känslan rekommenderar vi att låta hängtorka tills tyget är nästan helt torrt och då torktumla ett par minuter. 

Du kommer att märka att ju mer du använder dina linnesängkläder, desto mjukare och härligare blir de.

 

BOMULL

​​​​​______

Vår serie av bomullssängkläder är producerade i Portugal och består av påslakan, örngott och underlakan i 100% organiskt bomull. Alla delar är stentvättade och har en trådtäthet på 200 percale vilket ger en kvalitet som är mjuk och samtidigt krispig. 

Örngotten och påslakanen kommer förpackade i påsar i samma härliga bomullskvalitet. Alla delar i kollektionen med sängkläder av bomull kan tvättas i 60° och tål torktumling. 

För att vara rädd om såväl textilierna som om miljön, rekommenderar vi att ibland vädra istället för att tvätta. Vi rekommenderar också att tvätta i lägre temperatur och att hängtorka istället för att torktumla. 
 STENGODS

​​​​​______

Vi har många produkter gjorda i materialet stengods, bland annat koppar, tallrikar, skålar och uppläggningsfat, vilka alla tål såväl diskmaskin som mikrovågsugn. 

Stengods bränns på hög temperatur vilket ger hårda och tåliga produkter. Vi jobbar med olika glasyrer för att ge de olika produkterna unika utseenden. 

I porslinsserien Bon, Taranto, Bastia och Vince används en reaktiv glasyr som när den appliceras på den brända leran reagerar med den höga temperaturen och ger varje del en unik karaktär vad gäller färg och textur. Det gör att dessa serier bidrar med en levande och välkomnande känsla när du dukar med dem. 

Vi strävar efter att jobba så hållbart som möjligt och några av kopparna i vår kollektion är gjorda enligt internationella Fair trade-riktlinjer.

HAMPA
​​​​​______

Handvävda hampamattor är ett hantverk med lång tradition och våra mattor är vävda för hand av skickliga vävare. Hampatråden kommer från barken på den snabbväxande hampaplantan. Det är ett material som är känt för att vara både smutsavvisande och tåligt. 

När mattan vävs och tråden tar slut knyts en ny tråd i den första. Det innebär att lösa trådändar finns inne i mattan. Om en lös trådände blir synlig är det bästa att försöka peta ner den i väven igen, alternativt att försiktigt klippa av den med en sax. 

Hampatråden fäller en del fibrer i början, det påverkar varken kvalitén eller utseendet på mattan men det kan upplevas som att det blir smutsigt under och runt om mattan. För att bli av med de lösa fibrerna rekommenderar vi att dammsuga mattan regelbundet på båda sidor. 

Rengör mattan genom att dammsuga den och ta bort eventuella fläckar med en ren diskborste eller en fuktig trasa. För att tvätta hela mattan rekommenderar vi att lämna den till en professionell mattvätt.  

 

TRÄ

​​​​​______

Trä är ett naturligt och förnybart material. Våra skärbrädor är gjorda av ek.

En skärbräda av trä är tänkt att användas och slitas på, om den tas om hand på ett bra sätt kan den hålla i ett helt liv. Diska den främst med enbart vatten, om det är nödvändigt med diskmedel, använd bara en liten mängd och diska den aldrig i diskmaskin. Torka av den direkt efter diskning och lämna den inte blöt någon längre stund. 

Någon gång per år, eller när träet börjar kännas torrt, kan man olja in det med vegetabilisk olja. Ta en liten mängd olja på en tygtrasa och smörj in produkten. Tänk på att använda en ätbar olja eftersom produkterna är gjorda för att användas vid matlagning och servering.

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen